Om IOD

Lite bakgrund:

Båten ritades av 1936 av Bjarne Aas i Norge på uppdrag av seglare i USA. Båtarna byggdes fram till 1967 på Isegran i Fredrikstad. Materialen som användes var Oregon Pine och Mahogny.

Under 70-80 talet fram till 1995 byggdes båtar av glasfiber i USA, Bermuda och Skottland. Sedan 1995 finns formen från Skottland på Tjörns Yachtservice i Sverige. Första båten, IOD SWE-65 byggdes på TYS vintern 1995-96 och döptes till ”Isegran”. Sedan dess har nummer 66-70 byggts i Almösund och nummer 71 ligger i formen. Totalt har ca 200 båtar byggts sedan 1937 och merparten av dessa kappseglas än idag.

Om båten:

IOD är framförallt en kappseglingsbåt. Den seglas på flera platser i USA och Europa. På Bermuda är det en stor klass, där den används bl. a i världscupserien i Matchracing. I Norge finns många IOD som seglas kontinuerligt och i Almösund finns 13 båtar som seglas regelbundet.

Varför IOD?

I Almösund på Tjörn är vi ett gott gäng som seglar med och mot varandra, från de som inte varit med så länge till de som har seglat IOD väldigt länge. Vi seglar bl. a poängkappseglingar i Stenungsund, Pater Noster Race, Härmanö Runt och Tjörn Runt.

Vi gillar att ha skoj och har även gärna fester tillsammans.

IOD är en entypsbåt som är snabb och rolig att segla.

Båten är organiserad i internationell organisation kallad: International One Design World Class Association med säte i USA. Det arrangeras VM varje år, med privat inkvartering och sociala arrangemang under tävlingsdagarna vilket gör VM till ett mycket trevligt sätt att umgås med likasinnade seglare och båtägare.  Bermuda Race Week och Nordsjöcupen där Sverige, England och Norge möts är andra tävlingar med internationell karaktär.

IOD ritning IOD ritning IOD ritning

2 svar på ”Om IOD”

  1. Vore synd inte ta med lite historik som t ex:
    IOD nr 61 är den senast byggda i trä (Av Bjarne Aas) och tjänstgjorde som plugg till den första formen. Båten beställdes omedelbart per telefon av Bertel O. Sten, Oslo när hans IOD nr 22 gick till botten i en storm. Man bärgade köl, mast o rigg samt alla användbara detaljer som alltså sattes på 61’an. Denna båt döptes till Squeeze (pressa, t ex hårt fram genom vatten, stod det bl a i lexikonet) och har aldrig döps om. Bertel Sten, som kände till trä-IOD’ns svagheter, beställde något grövre spant med därtill längre rostfri skruv, samt rostfria bandskoningar på vissa spant i spunningen. Han bevakade bygget i var detalj så att båten verkligen blev närmast möjliga perfekt enligt alla de erfarenheter varvet o IOD-seglarna hade 1967 då båten stod klar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.